Varför du ska rösta i EP valet

23 Maj

Först kommer ingenting, sedan ingenting, till slut allt om EU på en gång.

Efter en lång tystnad från såväl media som partier har valrörelsen inför europaparlamentsvalet dragit igång. Det märks genom affischering, utfrågningar och radioprogram. Alla mediakanaler försöker dra sitt stå till stacken genom att rapportera om kandidaternas åsikter och för att informera om hur de svenska parlamentarikerna har röstat under den gångna mandatperioden. Det är mycket information att ta ställning till under väldigt kort tid. Även för den mest insatte väljaren kan det bli svårt att sortera i informationsflödet.

Det under mandatperioderna bristande intresset för vad som sker i Bryssel och Strasbourg är inte är så märkligt. Eftersom parlamentet röstar om hundratals ärenden vid varje mötestillfälle är det till och med för en insatt journalist eller intresserad medborgare svårt att följa vilka förslag som är aktuella i EU. Det hela blir inte bättre av att förslagen bollas mellan de olika EU institutionerna innan ett beslut fattas. Ofta är det först när beslutet redan är fattat som informationen når ut. Det är problematiskt eftersom svenska medborgare inte kan vara med och påverka den politiska diskussionen, då man inte vet vilka frågor som behandlas, när de behandlas eller i vilken institution förslaget ligger.

År 2009 uppgick valdeltagandet i Europaparlamentsvalet till knappt 43 procent. Det innebär att över hälften av de röstberättigade svenskarna inte är representerade i Bryssel. Ändå vill EU detaljreglera svenskarnas liv. För en tid sedan gjorde det svenska opinionsinstitutet Novus en undersökning om hur valdeltagandet tros bli i det stundande valet. Undersökningen visade att drygt 55 procent av Sveriges befolkning kommer att rösta. En siffra som uppfattas som positiv jämfört med det förra valdeltagandet i Europaparlamentsvalet. Enligt Novus undersökning väljer de flesta som inte röstar att avstå eftersom de inte anser sig vara nog insatta i frågorna. En rimlig anledning med tanke på beslutskarusellen i EU.

EU har hamnat i en ond spiral. Istället för att fokusera på EUs viktiga uppdrag försvinner de stora, övergripande frågorna i bruset av alla förslag som politikerna i EU vill syssla med. När väljarna inte anser sig nog insatta röstar färre och makten flyttas än längre från medborgarna.

Det kan därför vara viktigare än någonsin att rösta i europaparlamentsvalet. Använd din rätt att rösta för att EU ska vara det fredsprojekt det en gång grundades för att vara. För att människor, varor och tjänster ska få röra sig fritt över gränserna och för att Europa ska ta ansvar för de stora frågor, som klimat och miljö, som länder måste enas i för att nå resultat.

Genom att rösta i Europaparlamentsvalet kan du bestämma vad du vill att EU ska syssla med. Så använd din rätt att påverka EU:s beslutsprocess och politik i den riktning du vill.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: