Koppleri och identitetskränkningar

18 Feb

Idag kom hovrättens dom angående koppleri av en 14 årig förståndshandikappad flicka.

När man läser motiven undrar man om domen verkligen är skriven år 2011.

Hovrättens dom gör bland annat att den 14 åriga flickan blir utan skadestånd eftersom hovrätten anser att bli såld till ett antal män inte är en nog stor integritetskränkning för skadestånd. Då skulle jag vilja fråga: vilka kroppsliga ingrepp anser hovrätten vara grova nog för skadestånd?

Flera av männen erkänner att de har haft sex med henne men menar att de inte i något av fallen inte haft anledning att misstänka att hon var under 15 år.

Hovrätten anser också att det var en brist att flickan inte själv medverkat i rättegången för att möjligheten att bedöma hennes ålder och mognad är så centrala i målet.

Det är tragiskt att domstolen lägger så stor vikt vid hennes ålder och hur hennes kropp var/är utvecklad. Eftersom flickan var förståndshandikappad borde domstolen lägga mer arbete på att ta reda på om männen kunde insett det. Man kan även fråga sig hur ung hon hade behövt vara för att männen skäligen kunnat inse att hon var under 15 år. 13 år? 12 år? 10 år? Det blir även en högst godtycklig bedömning om domstolen ska bedöma hur gammal en person kan ha sett ut att vara vid brottstillfället när målet tas upp i hovrätten upp till flera år senare och barn kan utvecklas snabbt.

 

Nu får vi vänta på den dom som förhoppningsvis kommer att komma från högsta domstolen där de städar upp Hovrättens tvivelaktiga resonemang.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: