Ett banalt arbete

10 Feb

Igår i Uppdrag granskning rapporterades om ungdomar som tar jobb som bananskalare i Norge. Uppdrag granskning menar att det är jobb med arbetsvillkor som vi inte känner igen från Sverige och förfäras över hur Svenska ungdomar tar ”lågstatusjobb” i Norge. Att Svenskarna tar jobb i Norge som norrmännen inte vill ha. ”kanske kommer någon av dom göra ett så bra intryck att dom får jobba kvar”. Uppdrag granskning rapporterar att dem ”bara” tjänar 120 kr i timmen , vilket Uppdrag granskning menar är ”långt under medellönen i Norge”

Uppdrag granskning borde gå ut och träffa Svenska ungdomar i Sverige. Prata med dem om det som är det stora problemet för ungdomar: Att dom inte får något jobb överhuvudtaget. Att ungdomar åker till Norge för att jobba eller att dom tjänar mindre än en medellön i Norge är inget problem. Problemet är att  det finns för få jobb som inte kräver någon erfarenhet i Sverige, vilket gör att ungdomar hamnar utanför arbetsmarknaden genom att regler som missgynnar personer som inte har en fast anställning och genom att det är för dyrt att anställa ungdomar.

Att en person tjänar mindre än andra beroende på arbetsuppgifter är helt naturligt, man tjänar olika beroende på arbetsuppgifter och bara för att en person tjänar mindre än en annan behöver det inte betyda att det är dåliga arbetsvillkor.

De är inte direkt ovanligt att jobben som finns att få i Sverige när man gått ut gymnasiet är extrajobb på hamburgerrestauranger, städjobb, eller helgjobb i butiker. Det är bra jobb när man vill skaffa sig erfarenhet, men om vi skulle ta bort reglerna som stänger ungdomar ute från arbetsmarknaden och göra det billigare att anställa genom exempelvis längre ingångslöner skulle fler ungdomar få jobba mer. Uppdrag granskning borde ta en titt på hur den Svenska arbetsmarknaden ser ut innan de kritiserar de Norska jobben och de Norska företagen för att de är beroende av ungdomar med låg lön för att få sina företag att gå runt. De Svenska ungdomarna som valt att åka till Norge har ju faktiskt gjort det av en anledning: Det går inte att tjäna pengar på att skala banan i Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: