Vad är kultur och vem ska betala för den?

16 Dec

I kvällens Debatt uttalade sig diverse mer och mindre kända kulturarbetare om hur viktigt det är med kultur, hur hårt de jobbar och om hur staten borde ge mer pengar till kulturarbetare.

Jag kan hålla med om att det är viktigt med kultur. Men att staten ska ge pengar till kulturarbetare är farligt ur framförallt två aspekter.

Den första anledningen är att det inte finns någon klar definition för vad som är kultur överhuvudtaget och det därför blir högst godtyckligt till vem pengarna ska gå. Är idrott kultur? Är att göra klipp och lägga ut dom på youtube kultur? är bloggande kultur?  Det finns en stor risk att pengarna bara kommer gå till folk som förvaltar gammal kultur och att nya sorters kultur inte alls faller in under definitionen. Det andra är att staten inte bör bestämma vad som är bra kultur och vem som ska få stipendium till att fortsätta sin verksamhet.

Jag anser att det är rimligt att staten och kommunerna ger pengar till kultur i form av föreningsbidrag till föreningar som sysslar med idrott eller kultur och att det är bra att det finns möjlighet till att utöva kultur i kommunala skolor. Staten ska dock inte syssla med att sätta definitionen för vad som är nog fin kultur att få pengar för, det ska konsumenterna göra. Jag ifrågasätter inte att det finns många kulturarbetare som jobbar hårt för lite pengar, men om efterfrågan inte är nog stor och det är omöjligt att finna sponsorer för att leva på sin kultur ska man kanske inte ägna sig åt det på heltid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: