Är kvinnors frihet en kvinnofråga?

13 Okt
Ungefär 12% av alla våldtäkter är överfallsvåldtäkter. Av dessa våldtäkter begås ungefär hälften av dem utomhus (Enligt Brå)
För några år sedan var det Hagamannen som skrämde den kvinnliga befolkningen i Umeå. En av våldtäkterna skedde
precis samma väg som jag promenerar hem från gymmet var och varannan kväll. En av de grövsta av våldtäkterna. Den på en 15 åring flicka som nästan frös ihjäl men som lyckades räddas av en väktare som av en slump tog en omväg.
Den senaste tiden har en serievåldtäktsman skrämt slag på befolkningen i Örebro. Ett ständigt hot som ligger över den kvinnliga delen av befolkningen. En risk för att bli våldtagen. Polisen i Örebro gick ut och varnade alla kvinnor: Kvinnor bör stanna hemma kvällar och nätter, kvinnor bör stanna inne när det är mörkt ute.
Det är inte första gången polisen varnar kvinnor för att leva sitt liv som vanligt. Antagligen inte sista gången heller.
För mig är det helt obegripligt att inte fler reagerar på samhällets sätt att inskränka kvinnors frihet på det viset. Om vi inte kommit längre år 2010 än att vi ber den kvinnliga befolkningen att stanna inne och låsa om sig när det finns faror utanför dörren är förvånansvärt.
Nu kommer det finnas folk som tycker att det är bra att vi skyddar kvinnor. Att polisen ju bara vill kvinnornas bästa. Att polisen brukar varna andra delar av befolkningen också när de är utsatta.
Visst är det så. Det är också ett problem. Jag har dock inte hört eller var med om att polisen någonsin gått ut och varnat män som specifik grupp att låsa om sig eftersom de är en utsatt grupp som en person är ute efter att skada.
Handlar det här om samhällets syn på kvinnor och män?
Män som går ute om nätterna klarar sig, det gör inte kvinnor. Kanske borde svenska kvinnor inte vara ute ensamma efter en viss tid, överhuvudtaget. Det finns ju en risk för att bli våldtagen. Ett problem i den logiken är att det är farligare för kvinnor att vistas hemma. En tredje del av alla våldtäkter begås nämligen av kvinnans egen partner.
Tänk om vi skulle vända på steken lite, tänkt om vi skulle välja att begränsa mäns frihet. Om flera män hade blivit misshandlade utomhus inom en kort period. Skulle vi råda män för att inte röra sig utomhus. Speciellt inte berusade, eller när det är mörkt ute.
Polisens råd om att kvinnor ska stanna inne är knappast något nytt för tjejer.
Har inte kvinnor, tjejer, flickor alltid blivit varnade för att gå ute ensamma när det är mörkt. Inte dricka för mycket. Inte verka flirtiga mot någon på krogen. och att absolut inte gå hem med en person de inte känner.
Vi har sett olika förslag från personer som försöker att skydda tjejer. Det ena dummare än det andra. Det är allt ifrån kvinnovagnar på tåg, till kvinnorparkeringar i parkeringshus och feministiskt självförsvar.
Varför har vi inte kommit längre än såhär när det gäller kvinnors frihet år 2010? Varför anses kvinnor vara ett skyddsobjekt men inte män?
Borde det inte vara så att man ska kunna promenera hem kl 01.00  i Sverige, oavsett kön, utan att behöva vara rädd?

7 svar till “Är kvinnors frihet en kvinnofråga?”

 1. Jörgen 13 oktober, 2010 den 12:36 #

  Det är ingen som säger att kvinnor _ska_ stanna hemma efter kl22.00.

  Hur tycker du att man ska göra så att kvinnor kan gå ”säkra” på natten? Ge alla män utegångsförbud efter kl20.00 och låsa in pojkvännerna/mannen i ett annat rum när det är läggdags?

 2. Pagan 13 oktober, 2010 den 12:52 #

  ”Män som går ute om nätterna klarar sig, det gör inte kvinnor.” – Helt ogrundat och felaktigt påstående! Skulle specifikt män vara utsatta vid ett visst fall så skulle säkerligen män informeras och bes vara uppmärksamma/försiktiga. Om polisen får reda på att någon farit illa i hemmet brukar de likt vid överfallsvåldtäkter erbjuda kvinnan skydd…men också eftersom personen är lätt att identifiera, arrestera personen. Man kan/ska juh inte varna innan något skett!

  Jag håller däremot med om att kvinnor oftare ses som offer/skyddsobjekt. Något som påverkar både män och kvinnors beteende.

 3. Martin 13 oktober, 2010 den 13:36 #

  Det finns en mycket enkel lösning på problemet, stoppa invandringen från länder där kvinnor är förtryckta(läs islam), vi kan inte vara alla tillhands. Svenskar begår också våldtäkter, men faktum är att de grövsta våldtäkterna, begås av män från mellanöstern med ett uråldrigt tänkande att kvinnan är deras egendom. Det är ingen slump att vi har störst invandring från dessa länder i hela europa, samtidigt som vi har flest anmälda våldtäker per capita. Det hymlas för mycket om det här i Sverige.

  Samtidigt borde straffsatsen höjas rejält, det daltas för mycket med våldtäktsmän. Två år för att eventuellt ha förstört en oskyldig tjejs liv för all framtid, livstids utvisning låter rimligt, och ett kännbart straff för svenskar som begår våldtäkter, man hade utan tvekan kunnat tredubbla strafftiden, skulle förmodligen avskräcka någon av dessa idioter. Tycker inte heller att våldtäktsmän ska sitta på någon specialanstalt, där dom kan känna sig trygga.

  Fortsätt blogga, du tar upp mycket vettiga grejer. Keep up the good work.

  /Martin

 4. annasandstrom 13 oktober, 2010 den 18:24 #

  Martin: De här problemet är inget problem som dök upp efter att invandringen av muslimer ökade i Sverige utan är ett problem som funnits sen urminnes tider. Det är strukturerna i samhället som alla bidrar till som gör att kvinnor ses som skyddsoffer och uppmuntras att begränsa sin frihet.

  Pagan: jag har absolut inte påstått att män som går ute om nätterna klarar sig till skillnad från kvinnor. Jag menar att det däremot är samhällets syn på det hela, medan det i praktiken ofta är män som råkar ut för riktigt grova överfallsbrott, ofta utanför krogar osv. Ändå varnas inte män för det problemet, överhuvudtaget eftersom samhället inte ser män lika skyddsvärda som kvinnor.

  Jörgen: Är det riktigt allvarligt bör man kanske uppmana alla som ska gå ute efter en viss tid att inte vara ensam. Det jag syftar på i mitt inlägg är att kvinnor förväntas inskränka sin frihet genom att inte bära högklackat, gå ute ensam på natten eller dricka för mycket under hela sin uppväxt. Att det inte är fler som blir förbannade över detta strukturella problem är förvånande.

  • Pagan 13 oktober, 2010 den 18:49 #

   Jag citerade dig, så isf var formuleringen otydlig. Det är också konstigt att definiera frånvaro av omtanke om män som diskriminering mot kvinnor . Det är ju mäns situation som negligeras. Kvinnor tvingas inte till något! Man väljer att lyssna eller inte…Vi är alla fria individer!

 5. annasandstrom 13 oktober, 2010 den 19:41 #

  Jag skrev ju att det är samhällets syn.
  jag har inte skrivit att det är diskriminering mot kvinnor. Jag menar att det är ett strukturellt problem att kvinnor och män behandlas olika och att strukturerna måste brytas.

 6. Martin 17 oktober, 2010 den 02:11 #

  Anna, nu tar du dig vatten över huvudet. Problemet har inte alls funnits i urminnestider. Sverige var ett mycket säkrare land innan vi började ta in muslimer, på alla sätt och vis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: